Unul dintre miturile care circula despre bucataria englezeasca este ca mancarea este proasta, mit intarit de una dintre cele mai cunoscute remarci facute de fostul presedinte francez Jacques Chirac: "Nu poti avea incredere in oamenii a caror bucatarie este atat de proasta", a spus el. Cu toate acestea, turistii gurmanzi nu pleaca nemultumiti din Marea Britanie.
Bucataria englezeasca înseamna în primul rând carne. Mai înseamna porridge, patrunjel verde tocat, pudding si placinte tot cu carne. Mai înseamna un dejun copios dar si cina ca cea mai bogata si mai consistenta masa a zilei. Cina poate fi înlocuita cu un ceai, la care se servesc diferite preparate reci. Bauturile alcoolizate calde sunt, de asemenea, o particularitate englezeasca. Desi în trecut bucataria englezeasca consta doar în carne si legume fierte, în prezent aceasta s-a diversificat foarte mult datorita faptului ca societatea engleza a devenit cosmopolita. Astfel comunitatile evreiesti, arabe, chinezesti, indiene si-au adus contributia pe plan culinar.
Mâncărurile englezesti sunt foarte uşor de preparat. Englezilor le place carnea de orice fel, peştele, mâncărurile de legume, budincile, dar nu trăiesc pentru a mânca , ci mănâncă pentru a trăi. Englezii consideră că bucătăria lor este specială în felul ei.
Pentru bucătăria englezeasca a avut un mare efect cea frantuzeasca, şi pe vremea în care o partedin India a fost a englezilor, ei au adus de acolo tot felul de condimente pe care le folosesc şi în ziua de azi.
Europa poate mulţumi Angliei pentru multe feluri gastronomice, între acestea putem număra şi sandwichurile.
Tot de la englezi a început şi obiceiul ceaiului. Ceaiul a început să se extindă în Europa în secolul XVII, dar de aici au pornit şi budincile şi plăcintele. Englezii au o tradiţie gastronomică bine cunoscută , care începe cu deja apreciatul mic dejun englezesc. Ei îsi încep ziua cu un pahar de suc de fructe proaspăt şi cu aşa numitul porridge (fulgi de ovaz, stafide, miere , lapte). Dar în zilele noastre este mai la modă să se consume musli.
Apoi urmează pâinea prăjită, care se consumă cu unt, miere, gem. Cel mai folosit gem este marmeladade portocale, dar pe masă se mai poate găsi şi gemul de căpşuni sau piersici. Lamicul dejun cel mai cunoscut fel de mâncare este Ham and Eggs, adică baconul prăjit cu ouă. După micul dejun nu poate lipsi ceaiul negru pe care îl consumă culapte sau frişcă dar nu adaugă în el zahăr. Este interesant că în Anglia există cafenele din anul 1652 dar nimeni nu începe ziua cu cafea.
Englezi îşi consumă prânzul la locul de muncă sau la şcoală, care este format de obicei din sandwich, supe uşoare sau salate cu puţine calorii. Supele sunt făcute din carne de pui sau vită, dar cea mai cunoscută supă este totuşi gulaşul de porc. Prânzul este urmat de ceaiul de la ora 5 care este obligatoriu. La acest ceai se mai consumă prăjiturele sau grătare. În bucataria englezeasca cea mai importantă este cina. În multe case se mai consumă la cină pasăre la cuptor, care este aşezata întreaga pe masă şi capul familiei împarte la toată lumea cate o bucata din ea.
Din această tradiţie este cunoscută servirea englezească, care este şi foarte elegantă.
Mancaruri traditionale
Bucataria englezeasca este celebra pentru ceaiul de dupa-amiaza, micul dejun consistent, fish&chips si pub-uri. Ceaiul este servit adesea alaturi de biscuiti, sandvisuri sau prajiturele.
Cartofii, painea si branza sunt ingredientele principale pentru o masa in Marea Britanie, iar cele trei feluri de mancare traditionale sunt vita la gratar si budinca Yorkshire, fish&chips (peste cu cartofi prajiti) si puiul tikka masala. In afara de cartofi, englezii gasesc si in mazare o garnitura preferata pentru carnea de pui sau vita servita la cina.
Budinca englezeasca este renumita, perfecta pentru zilele racoroase. Pentru prepararea acesteia sunt necesare faina, lapte, ulei vegetal, oua si piper negru. Aceasta nu este intotdeauna dulce.
Placintele sunt o alta specialitate englezeasca, atat dulci si savuroase. In aceeasi categorie intra pateurile cu carne, care nu sunt complete fara ceapa murata sau sos chutney.
Bauturi specifice
Englezii sunt mari consumatori de ceai, mai ales la ora dupa-amiezii, acesta fiind cat mai aromat, cu fructe sau ierburi. Se serveste dupa preferinte cu lapte, cu lamaie, cu sau fara zahar.
Berea englezeasca a fost cunoscuta pana mai de curand drept bitter si este consumata de cei care prefera o bautura fabricata in Anglia, cu un gust amarui. Mult mai raspandita este insa berea de ghimbir.
Cidrul si Pimms sunt bauturi alcoolice amestecate cu fructe, dar o bautura originala servita de englezi este una preparata din tulpini de papadie si brusture, care a devenit un produs de larg consum si se poate gasi pe rafturile supermarketurilor din intreaga tara. Gustul insa a suferit mici modificari prin prelucrare, devenind mult mai dulce.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu