Bucataria italiana este caracterizata prin flexibilitate, o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor. Felurile de mancare reprezinta un element important al stilului de viata italian si reflecta in principal cultura si istoria acestui popor.
Din punct de vedere culinar, Italia este o tara a incredibilei diversitati. Felurile de mancare, ingredientele, timpul de preparare si mirodeniile se schimba radical de la o regiune la alta. Elementul constant este filozofia de baza. Mesele sunt vazute ca o ocazie pentru familie si prieteni de a se relaxa inainte de a se intoarce la viata agitata a secolului XX.
Bucataria italiana este una
dintre cele mai populare din lume. Cand spui Italia, te gandesti inevitabil la
o farfurie cu paste sau la o felie gustoasa de pizza “ca la mama ei”. Si
deserturile sunt faimoase, iar cele mai multe retete de fructe de mare provin
din regiunile costale ale Italiei – Napoli, Venetia, Genova. Piemontul este
faimos pentru retetele cu carne, adesea cruda, si trufe. Toscana este, de
asemenea, cunoscuta pentru retetele de carne si vanat, precum si pentru
cacciucco (supa de fructe de mare).
Toate regiunile din Italia au
specificul lor culinar, iar unele preparate se gasesc doar intr-o anumita zona,
spre deliciul gurmanzilor care vor descoperi o paleta larga de gusturi. De
pilda, cei care adora gatitul in zona Friuli Venezia Giulia din nord-estul
tarii folosesc un ingredient numit sauerkraut, pe care doar ei il pun in supa
de fasole (Jota), in timp ce Napoli este considerat parintele pizzei si al
mozzarellei. O nota de varietate este adusa si de puternicele influente
franceze si spaniole in bucataria italiana, aflata la intersectia marilor
“puteri” gastronomice din Europa.
Cum mananca italienii?
O masa formala in Italia este o
succesiune de feluri de mancare, fara fel principal, care incepe cu
“antipasto”, urmat de primul fel (primo) care consta in paste, risotto sau
supa, si al doilea fel (secondo) care consta in porc, pui sau peste cu legume
(contorni). Apoi urmeaza o salata (insalata) sau branza, iar masa se incheie cu
fructe sau desert, sau ambele.
Antipasto nu reprezinta o parte
importanta din masa italieneasca, pana nu demult insemna doar cateva felii de
prosciutto sau salam, acestea fiind inca preferatele. Scopul este doar de
stimulare a apetitului. Pentru cei mai multi italieni primul fel este cel mai
important, iar pastele sunt mancarea preferata pentru aceasta parte a mesei.
Paste a l’italia
Cand vine vorba de paste, Italia
este gazda unei adevarate arte a acestora. Daca in partea de sud a tarii sunt
preferate pastele uscate, facute din faina, apa si putina sare, precum
spaghetti sau rigattoni, in partea centrala si nordica, pastele sunt proaspete
si moi. Acestea sunt preparate cu oua, faina si sare si cuprind tagliatelle,
tajarin sau pappardelle. Tot aici sunt cunoscute si pastele ravioli si
tortellini, impreuna cu alte feluri de mancare din paste cu diverse sosuri si
umpluturi: lasagna, carbonara, milanese sau macaroni.
Alte specialitati
In Italia gasim o diversitate de
peste si fructe de mare. Pana de curand peste era considerat “masa de vineri”
si nu era destul de “fancy” pentru a fi servit musafirilor, insa, in prezent,
este o masa populara. Carnea de pui si porc se gateste, de obicei, pe gratar,
la rotisor si supa. Tot ca al doilea fel de mancare se servesc si preparatele
din oua sau legume. Salata poate consta din salata verde sau legume gatite cu
ulei de masline si cu lamaie.
Branza este servita la sfarsitul
mesei in nordul Italiei, mai ales in Piemont, dar nu este un obicei in sud.
Sortimentele sunt din cele mai diverse: de la mascarpone la mozzarella, de la
caciottina la gorgonzola. Acasa, desertul consta, de obicei, in fructe,
dulciurile fiind pastrate pentru ocazii deosebite. Cu siguranta insa, nu puteti
rata o portie de tiramisu daca ajungeti pe meleaguri italiene sau panettone, un
desert ce aduce a cozonac.
Dupa desert, se serveste cafea
neagra, urmata de lichior sau grappa, sambuca sau vin dulce. Vastele culturi de
vita de vie din Toscana si Piemont dau cele mai bune sortimente de vin bianco
(alb) sau rosso (rosu).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu