Există multe referinţe la alimente şi băuturi în mitologia irlandeză vizavi de mâncarea pe care strămoşii lor o serveau sau o găteau. Cele mai vechi poveşti conţin multe referiri la banchete şi dineuri organizate pentru conducători, dar toate acestea pot fi bine exagerate, iar perspectivele sunt puţine vizavi de dietele care se urmau aici în fiecare zi. Mierea de albine pare să fi fost consumată la scară largă şi folosită în procesul de mied.
Daca la inceputurile sale, bucataria irlandeza se baza mai mult pe carne de vanat si pe produse lactate, ulterior, cartoful a castigat increderea pasionatilor de arta culinara, iar astazi nicio masa nu este completa fara un preparat din cartofi. Dependenta de cartofi, de multe ori datorata saraciei, a condus la Marea Foamete din anii 1840, cand numeroase culturi au fost distruse.
Mancarea irlandeza este recunoscuta pentru prospetimea ingredientelor si adesea, condimentele lipsesc din retetele traditionale. Bucatarii prefera sa adauge doar sare si piper si nici nu prepara prea des sosuri. Multi locuitori din zona rurala a Irlandei pregatesc diverse tipuri de branzeturi, iar supele specifice locului au un continut bogat, cu fructe de mare, cartofi si chiar carne. Scoicile, homarul, somonul sau stridiile se gatesc frecvent in bucatariile din Irlanda, iar carnea cel mai des folosita la preparate este cea de miel sau de porc.
Irlandezii apreciaza si painea la toate mesele. Cea mai populara paine este cea preparata din faina, lapte batut si bicarbonat de sodiu. Un alt sortiment este painea Barmbrack, consumata mai mult in preajma sarbatorii de Halloween si care contine mai multe feluri de fructe. Boxty sunt clatite din cartofi, adeseori servite la micul dejun, iar Dublin Coddle este denumirea unui preparat asemanator cu musacaua, gatit din cartofi, carnati, bacon si ceapa.
Irlandezii si-au castigat de-a lungul timpului faima de mari consumatori de alcool, dar si mari iubitori de ceai. Asadar, ceaiul este cel mai frecvent servit in casele din Irlanda la orice ora, in timp ce whiskey este baut fie sec, fie in binecunoscuta cafea irlandeza. Berea este si ea in topul preferintelor, mai ales in numeroasele pub-uri din orasele mari.
Obiceiuri culinare
Cand vine vorba de mancare, poporul irlandez se bazeaza pe ospitalitate si generozitate, motiv pentru care portiile nu sunt niciodata mici.
Irlandezii mananca intotdeauna un mic dejun bogat, cu oua, paine, clatite si chiar carne. Pranzul reprezinta de cele mai multe ori o portie de supa, iar gustarea dintre mese consta in general intr-o felie de paine cu unt si un pahar cu lapte.
In ceea ce priveste mesele de sarbatori, cina festiva de Craciun si cea de Paste sunt atent pregatite si cele mai imbelsugate. In Postul Pastelui, irlandezii isi aleg anumite preparate pe care nu le consuma de-a lungul celor patruzeci de zile.
Pe 1 noiembrie, irlandezii catolici sarbatoresc Ziua Tuturor Sfintilor, ocazie cu care nu mananca deloc carne, aceasta fiind inlocuita de clatite, cartofi, prajituri cu mere si afine sau ovaz.
Micul dejun
Atunci când vine vorba de micul dejun cei din Dublin chiar nu se joacă cu această parte a mesei. Aici micul dejun este foarte bogat în alimente cuprinzând: omletă sau ouă ochiuri, cârnăciori, bacon, ciuperci prăjite, budincă, ceai, cafea şi o jumătate de roşie. Fiind foarte copios în preparate, micul dejun din Dublin ţine de foame pentru cea mai mare parte a zilei, şi aşa cum trebuia să vă aşteptaţi aceasta este masa principala a zilei. E adevărat că este contestată de alte popoare dar această masă a zile vine foarte bine pe profilul irlandezilor. Un mic dejun complet irlandez poate fi însoţită de un ceai puternic precum „Ceaiul lui Barry”, „Ceai Lyon” sau amestec „Bewley” de micul dejun servit cu lapte.
Prânzul la irlandezi
Alimente tradiţionale irlandeze pentru masa de prânz sunt de obicei bogate şi consistente. În general cartofii şi varza sunt baza ca şi feluri de mâncare prin Dublin atunci când vine vorba de prânz. Aceste mese de prânz constau în principal din pâine irlandeză, supe si tocăniţe, fiecare cu propriul său amestec unic de legume şi condimente. Multe alimente tradiţionale irlandeze pentru mesele de prânz sunt considerate „bucate ţărăneşti”, din cauza naturii relativ ieftine a ingredientelor lor. Multe bucate irlandeze din Dublin de la masa de prânz au garnituri şi sunt foarte bogate. Colcannon-ul irlandez este un fel de mâncare făcut cu piure de cartofi, varză fiartă, bacon, ceapă şi unt, totul acoperit cu pesmet. Alte produse alimentare tradiţionale din Dublin pentru masa de prânz includ variaţii pe Colcannon, Champ irlandez, mazăre, cartofi rosii şi Boxty irlandez.
Cina în Dublin
La cină irlandezii nu se dezmint şi servesc aproximativ ceea ce mănâncă şi la prânz. Cărnurile nu lipsesc de pe masă, iar aici vorbim de aceeşi carne de vită sau oaie, cartofii sunt la locul lor, iar mazărea sau garniturile de legume fierte precum morcovul sau brocoli, ori roşii şi castraveţi sunt alături. Varza de asemenea poate fi servită frecvent la cinele din Dublin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu