Bucătăria cubaneză este variată, ea fiind rezultatul interacţiunii culturii europene, în special ceea spaniolă, cu acea africană, ca urmare a aducerii sclavilor de pe continentul negru, dar şi cu cea asiatică, datorată valului de imigranţi chinezi din secolul al XIX-lea.
Spaniolii veniţi în Cuba au adus legume, citrice, orez şi au răspândit creşterea bovinelor. Africanii au venit şi ei cu alimente specifice, precum ignamele, o plantă exotică care produce tuberculi comestibili de dimensiuni foarte mari. Toate acestea s-au adăugat produselor deja existente precum yuca, quimbombo, cartofii dulci şi porumbul. Bucătăria cubaneză, numită şi creolă, este prin tradiţie simplă. Ingredientele de bază sunt carnea, în special cea de porc (cerdo), orezul şi fasolea neagră (congrìs), peştele (pescado), fructele de mare (marizcos), puiul şi bananele (platanos), care însoţesc aproape de fiecare dată carnea.
Mâncarea cubaneză se aseamănă cu ţara însăşi – e plină de culoare şi aromă. Meniul specific începe cu o salată de fructe din bucăţi de ananas, grapefruit, portocale sau papaya, urmează o salată proaspătă de varză albă şi un fel principal, de obicei din carne de pui sau de porc. O carne foarte apreciată este aceea de purcel de lapte fiartă înăbuşit, afumată sau la cuptor. Garnitura tradiţională cea mai des consumată este orezul alb amestecat cu boabe mici de fasole neagră, cunoscut sub numele de „moros y cristianos”. Dintre ciorbe se servesc cel mai adesea frijoles negros – o ciorbă îngroşată de fasole, sau arroz congrí, preparată cu fasole roşie.
Ca desert încercaţi de pildă bananele prăjite, papaya confiată, cu produse de patiserie. Alte bunătăţi care merită gustate sunt bucăţile de carne de purcel de lapte cu pâine, chiflele cu carne de porc şi tamales – pateuri din făină de porumb cu carne.
Pizza cu brânză (pizza con quesso) este cea mai populară mâncare ce poate fi cumpărată la tarabele de pe stradă. E excelentă, e păcat să n-o încercaţi! Ingredinetele ei de bază sunt pasta de tomate şi brânza, uneori se vânde şi pizza cu şuncă sau cu bucăţi de roşii. În plus, gustul acesteia diferă de la o tarabă la alta, aşa că gustaţi şi iar gustaţi.
După o masă delicioasă vine rândul tradiţionalelor cocteiluri cubaneze, printre care se numără şi faimosul mojito. Acesta se prepară din rom alb vechi de trei ani, suc de lămâie, sifon, zahăr şi gheaţă şi se serveşte decorat cu frunze de mentă. Mojito era băutura preferată a lui Ernest Hemingway şi suntem siguri că, după vizita în Cuba, va fi şi una dintre băuturile dumneavoastră favorite.
Un alt cocteil foarte cunoscut este Cuba libre, un amestec de rom şi Coca-Cola. Cuba libre a fost servit în anul 1898 americanilor, după victoria asupra autorităţilor coloniale spaniole.
Localnicii sunt un popor plin de fantezie şi, mai ales, amator de mâncăruri şi băuturi bune, aşa că numărul cocteilurilor faimoase de provenienţă cubaneză este în continuă creştere. Dintre acestea menţionăm, de exemplu, piňa colada, saoco, cubanito sau planter´s punch. Merită gustată şi berea blondă produsă chiar în Cuba, de pildă, Hatuey, Cristal a Bucanero, precum şi sucurile de fructe sau limonadele. Fiţi atenţi, însă, la felul în care sunt preparate, cumpăraţi mai bine produse ambalate deja în sticle sigilate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu