Bucătăria bulgărească a fost influențată de cea turcească, aceasta având un impact asupra alimentației tuturor țărilor din Balcani. Bulgarii pricepuți cultivatori de zarzavaturi și de fructe, dar și crescători de vite, consumă mult lapte acru, multă fasole, roșii și ardei gras. Preparatele calde din legume (iahnie, plachie, ghiveci, musaca), sunt variate și au gust picant. Un amestec de condimente asociază sarea cu cimbrul, piperul și boiaua de ardei. Ca deserturi naționale prepară plăcinte, baclavale, orez cu lapte, compot din fructe uscate. La mesele festive, fructele au și rol decorativ.
Multe dintre reţetele din Bulgaria au fost transmise din generație în generație şi oamenii încă mai urmează tradițiile gastronomice. Preparatele din bucătăria bulgără constau într-o varietate de tocănițe gustoase, salate, pâine umplută și multe alte delicatese locale. Aceste feluri de mâncare au fost transmise din generație în generație și sunt urmate în casele tradiționale până astăzi.
Alimentele îmbogăţite de căldura soarelui sunt combinate cu măiestrie pentru a crea un festin delicios. “Roadele pământului” sunt fierte la foc mic cu prelucrare termică pentru a păstră nutrientii și a-şi extrage gustul lor autentic. Acesta este motivul pentru care felurile de mâncare din Bulgaria sunt extreme de gustoase şi aromate. Oamenii se bucură de fructe, legume și condiment proaspete care sunt uşor de procurat indifferent de sezon. Deși bunătăţile gastronomice din Balcani sunt vestite, totuşi preparatele din bucătăria bulgară sunt în continuare mult subevaluate.
Caracteristicile bucatariei bulgare
Bucataria bulgara cuprinde alimente delicioase si gustoase precum salate, tocanite, pâine si diverse preparate locale.
Diferite preparate cu produse din Bulgaria
Produsele cele mai apreciate pe plan international sunt brânza feta sau saramura alba si iaurtul din Bulgaria. Acestea se gasesc în general pe mesele bulgarilor sub diferite feluri de mâncare sau stiluri de preparare.
Banitsa este un aliment aproape nelipsit de la micul dejun în Bulgaria. Aluatul este servit cu diferite tipuri de umpluturi, ce variaza de la carne, orez, brânza si spanac.
Celelate feluri de mâncare servite în mod normal la micul dejun sunt clatitele, mekitsas sau bucati de aluat prajite, buhtas sau gogosi si felii de pâine prajita. Aceste tipuri de pâine umpluta sunt servite cu marmelada, gem, miere sau iaurt din Bulgaria.
Supe bulgaresti sanatoase
Târâtor sau supa rece de castravete este un aperitiv de vara foarte apreciat în Bulgaria. Aceasta consta din castraveti, iaurt, nuci pisate, marar si condimente.
Supele de fasole sunt de neegalat, datorita gustului unic si a condimentelor. Diferite feluri de supe si ciorbe de peste sunt de asemenea servite de-a lungul Dunarii si în diferite zone ale Marii Negre.
Varietatea mâncarurilor bulgaresti
Cele mai raspândite felurile de mâncare la gratar în Bulgaria sunt chiftelele, carnea la gratar sau cârnatii si kebapches. De asemenea, tocanitele talmes-balmes facute în vase de lut si caserole sunt renumite. În regiunea Bansko, felurile de mâncare principale sunt Kavarma, Chomlek si Kapama.
Una dintre cele mai apreciate feluri de mâncare în Bulgaria este varza, care este umpluta cu orez si condimente. Umplutura este învelita în frunze mici si mijlocii si servita cu bun gust, mai ales în regiunea traca.
Cheverme este o alta marca a bucatariei bulgaresti, specifica pentru regiunea Rodopi. Mielul întreg este marinat si prajit la protap.
Cartofii prajiti se pot servi gratinati ca Ogreten sau Patatnik în Rodopi sau chiar ca tocanita.
De-asemenea, în Bulgaria sunt preparate mezeluri si diferite delicatese din carne. Una dintre cele mai populare preparate din carne este cârnatul plat. Acesta este specific pentru Gorna Oryahovitsa, desi este preparat în multe alte zone. Fiecare loc serveste specialitati specifice acelei regiuni. În Bansko, specialiatea celebra este “staretul Bansko” sau “Bansko omul vechi”, iar în zona Elena Balkans, ciolanul Elena este iarasi foarte apreciat.
Vinuri specific bulgare din fiecare regiune
Vinul bulgaresc este cunoscut în întreaga lume si oriunde te-ai duce în regiunile balcanice, vinurile sunt servite în completare pentru delicatese. Acest lucru se datoreaza în primul rând solului si climatului unic care faciliteaza dezvoltarea diferitelor soiuri de struguri. Acestea includ Gâmza în nordul Bulgariei, Dimyat care se gaseste în Stara Zagora, Varna si Sumen si vita-de-vie Wide Melnik, care este specifica pentru regiunile Melnik si Sandanski. Celelalte vinuri sunt Misket rosu produs în Sungurlare si Strandzha, Pamid din Plovdiv si Pazardhzhik si Ruby din Septemvri si Plovdiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu