Bucătăria thailandeză, reprezintă un amestec de gusturi, ce se inspiră din tradiţiile bucătăriei chineze şi a celei indiene .
Această bucătărie se deosebeşte de cea chineză oferind posibilitatea alegerii ingredientelor, lucru prin care devine mai individuală șicreează provocări pentru bucătar. Însă originalitatea ei constă în faptul că, thailandezii, în afara influențelor altor bucatării, au creat, de asemenea, reţete proprii, nemaiîntâlnite. Atât timpul de preparare cât şi condimentele folosite depind de imaginația bucătarului.
Locuitorii Thailandei sunt oameni sociabili şi poate de aceea, nu mănâncă singuri cu plăcere. Mâncarea este pentru ei ca un ritual zilnic, în care se adună întreaga familie şi cunoştinţele, pentru a se bucura împreună de alimentele gustoase. Întrucât Thailanda este o ţară cu o cultură bogată şi în ceea ce priveşte mâncarea, localnicii respectă anumite reguli şi obiceiuri nescrise. În afara gustului mâncărurilor, foarte important este aspectul lor. De aceea thailandezii acordă o atenţie foarte mare decorării, care în cazul tăierii legumelor şi a fructelor a devenit aproape o artă. Deseori, mesele sunt împodobite cu ceapă verde sau felii de roşii sau castravete.
Mancaruri traditionale
În bucătăria thailandeză toate felurile de mâncare sunt pe bază de orez, care neutralizează gusturile, lucru extrem de important în cazul mâncărurilor foarte picante. Merită subliniat faptul că în timpul fierberii orezului nu se adaugă sare. Orezul în bucătăria thailandeză îndeplineşte rolul pâinii şi al cartofilor din bucătăria europeană.
Bucătăria thailandeză este vestită în primul rând prin gustul ei aromat. Cele mai folosite ingrediente sunt chilli, usturoiul şi curry. Puteţi întâlni şi laptele de nucă de cocos, arahidele şi diversele verdeţuri aromatice, întotdeauna proaspete. Dintre felurile de carne se foloseşte cel mai mult carnea de porc şi de pasăre dar şi peştele sau fructele de mare. Printre specialităţile bucătăriei locale, se numără supele din crabi, carnea de porc cu vinete, nudle din orez cu carne sau peşte şi desigur, amestecul de legume pregătit în tigaia tipică Wok.
La felurile principale, veţi primi aproape întotdeauna salată verde de crudităţi, unori cu carne.
Mâncărurile se pot condimenta cu diverse sosuri şi zeamă de lămâie. Întrucât din punct de vedere al gustului sunt foarte pretenţioase, recomandăm la sfârşitul meselor, consumul de fructe proaspete (pappaya, mandarine, nucă de cocos) sau legume (vinete, taro şi salată). Setea o puteţi potoli prin alegerea unuia dintre numeroasele sortimente de sucuri de fructe proaspete, cafea locală sau bere thailandeză.
În bucătăria thailandeză se deosebesc 4 gusturi de bază: acru (lămâia, fructele de mango, ananasul necoapte, oţetul), dulce (trestia de zahăr, ananasul copt), amar (castravetele amar) şi sărat (sarea, sosul de peşte). Gustul picant, se află deasupra acestor patru gusturi. Secretul unui fel de mâncare reuşit constă în îmbinarea reuşită a tuturor gusturilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu