Bucătăria românească este
denumirea pe care o poartă rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor și obiceiurilor gastronomice specifice
poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri și tradiții
culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin
intersectarea culturii gastronomice cu tradiții
ale altor popoare, cu care poporul român a intrat în contact dealungul
istoriei. Bucătăria românească cuprinde atât bucate de zi cu zi cât și preparate speciale de sărbătoare. Poporul
român fiind creștin încă de la
începuturile formării sale, Bucătăria românească cuprinde numeroase bucate de
praznic rânduite în funcție de
anotimpul și sărbătoarea pomenită.
Bucatele românești sunt alcătuite atât
din legume, cereale, uleiuri vegetale, lapte, produse lactate cât și din carne și
subproduse din carne. Un loc aparte în Bucătăria românească îl au dulciurile,
plăcintele, dulcețurile.
Scurt istoric
Ocupațiile de bază ale locuitoriilor României au fost, încă din cele
mai vechi timpuri, agricultura, creșterea
animalelor și vânătoarea. Relieful
României fiind bogat reprezentat atât de zone de luncă, câmpie, de zone
deluroase și intracolinare precum și de numeroase înălțimi montane, dezvoltarea culturilor agricole și pomicultura au oferit posibilitatea
dezvoltării unei bogate tradiții
culinare, bazate pe prelucrarea cerealelor, legumelor și fructelor. Bogăția
fânețelor răspândite pe coamele
dealurilor și poalele munților a oferit posibilități mari de creștere
a animalelor. Astfel bucătăria românească se bucură de o gamă variată de
produse de carne, lapte, lactate, produse din lapte, specifice prin gustul,
aromele folosite precum și prin
tehnicile de elaborare. Bogăția
vânatului răspândit în pădurile românești
a adus după sine știința preparării vânatului în diverse mâncăruri și preparate.
Prin intersectarea culturilor,
Bucătăria românească a fost influențată
de bucătăria balcanică, de gemană, sârbească, italiană,turcă
şi maghiară, dar nu numai, știut
fiind faptul că diversitatea gusturilor și
rafinamentul preparatelor din toate țările
lumii sunt apreciate de marii cunoscători ai tradițiilor popoarelor.
Prin formarea sa daco-romană,
cultura gastronomică a poporului român a moștenit
numeroase obiceiuri culinare: de la romani vine plăcinta, cuvânt care a
păstrat sensul inițial al termenului
latin placenta, turcii au adus ciorba de perişoare, grecii musaca, de la
bulgari există o largă varietate de mâncăruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar
şniţelul vine de la austrieci.
Unul dintre feluri de mâncare
tipic românești este mămăliga. Aceasta
este o fiertură de făină de porumb, cu sare și
uneori poate avea adaosuri ca zer, unt, brânză în funcție de preparatul final obținut.
Ea era folosită foarte des în alimentația
țăranilor agricultori și a crescătorilor de animale și înlocuia pâinea care în perioada istorică
pre-industrială era obținută în
gospodărie prin prelucrarea manuală. Foarte des în bucătăria românească se
folosește carnea de porc, dar se
consumă și carnea de vită, pui, oaie
sau miel, precum și carne de vânat.
Praznicele rânduite de Biserică
au adus un aport deosebit în cultura gastronomică românească, aducând o gamă
foarte bogată de bucate de sărbătoare. Specifice praznicelor sunt mâncăruri
precum cârnaţi, caltaboşi, piftie, cozonac, sarmale. Mesele principale sunt
micul dejun, prânzul și cina.
Micul dejun poate fi alcătuit din
produse lactate: lapte, brânză, iaurturi, brânzeturi proaspete sau fermentate,
cereale sau pâine; produse din carne: salam, şuncă, slănină; ouă preparate
fierte, omletă, ochiuri sau în diverse combinații
cu legume și carne, fructe proaspete
sau preparate sub formă de gemuri sau dulceţuri. Pentru persoanele care
lucrează până târziu după ora 17 micul dejun este necesar să fie mai
consistent, renunțându-se deseori la
masa de prânz care se poate înlocui cu o gustare.
Prânzul obișnuit este alcătuit din trei feluri de
mâncare: ciorbă sau supă, din carne și
legume, sau numai din legume mai ales pentru zilele de post, sau salate de
legume, carne; felul doi mâncare alcătuit din legume, sau legume și carne în diferite moduri de preparare,
soteuri, mâncăruri, fripturi, etc.; felul trei, desertul, alcătuit din
prăjituri, plăcinte, fructe, tarte sau preparate din aluaturi și fructe. Pentru zilele de sărbătoare,
duminica sau praznicele creștine, se
adaugă la masa de prânz aperitive cum ar fi salate de legume sau carne însoțite de diverse sosuri, mezeluri, pateuri de
carne, brânzeturi sau preparate cu brânză, plăcinte, merdenele, pateuri, și se adaugă un desert mai bogat, cum ar fi
cozonaci, prăjituri, torturi, brânzeturi cu fructe. Pentru copii în perioada de
creștere (1-10 ani), adolescenți (14-17 ani) și
persoanele în vârstă (60-100 plus) conținutul
meselor de peste zi se suplimentează cu o gustare la ora 10 dimineața, constând dintr-un pahar cu lapte, un
iaurt mic, un pahar de suc de fructe, un fruct sau o felie de pâine cu carne
sau brânză, și se adaugă încă o gustare
la ora 17 alcătuită dintr-un ceai sau un pahar cu lapte, 1-2 felii de pâine cu
unt, gem, cu preparate ușoare din
aluaturi, lapte, carne sau fructe. Pentru creștinii
care respectă posturile rânduite de religia organizată, o atenție deosebită trebuie acordată aportului
zilnic de calorii și vitamine, raportat
la munca prestată și atenție deosebită pentru a înainta în răbdare și înfrânare, însoțiți de sfaturile
medicului. Bucătăria românească oferă o gamă bogată și variată de mâncăruri și
produse de post.
Cina are aceeași compunere ca și prânzul, însă se exclud în general alimentele a căror
digestie presupune un efort îndelungat pentru stomac, cum ar fi cele preparate
cu maioneză, ouă sau icre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu