Bucataria indiana

Indienii sunt mari gurmanzi si isi venereaza mancarea, care joaca un rol important in cultura lor. In India festivalurile sunt adevarate spectacole cu mancare, pentru ca fiecare dintre sarbatori are feluri dedicate, in timp ce altele sunt complet interzise.
Mancarea are importanta cuvenita, iar mesele indienilor, chiar si cele zilnice, sunt compuse din 2-3 feluri de mancare cu pui sau peste, garnituri variate cu orez, muraturi si un desert. Sa pregatesti si sa imparti mancarea cu oaspetii tai e semnul suprem de ospitalitate in India.

Ochii se bucură de felurile servite încântător, aromele mâncărurilor răsfaţă simţul olfactiv iar varietatea gusturilor taie respiraţia. Masa este compusă din gustări, care costau de cele mai multe din salate, felul principal, paste, murături şi nemaipomenita pâine – ćapati, care se mănâncă cu legume şi orez. Conform hinduşilor hrana este un dar al zeilor pentru oameni. De aceea, prepararea şi consumarea meselor necesită seriozitate, respect şi concentrare.
Iniţial, încă dinaintea epocii coloniale, carnea era consumată în India doar de către războinici. În prezent, marea majoritate a locuitorilor sunt vegetarieni prin constrângere şi nu prin alegere…  Bucătăria indiana tratează într-un mod creativ in special legumele. Putem să găsim în cadrul ei multe feluri interesante în care sunt folosite lintea, fasolea, dovleculul verde, vinetele, chiar roşiile, conopida sau spanacul.

Iaurt şi cultul vacilor sfinte

Consecvenţa cultului vacilor sfinte este interdicţia consumului cărnii de vacă, considerat un sacrilegiu. În schimb, se consumă des produsele lactate, în special iaurturile (dahi). În numeroase case hinduse o masă fără cel puţin o linguriţă de dahi este considerată incompletă. Acest lucru are şi o explicaţie mai pragmatică. Cazeina, prezentă în produsele lactate, de asemenea în iaurt, poate linişti eficient setea aprinsă de o mâncare picantă.

Sănătate curată

Specialiştii sunt de acord, bucătăria indiana este nu numai gustoasă, dar şi sănătoasă. O mare influenţă o are modul indian de consum al cărnii, – cantităţile mici amestecate cu legume sau fructe, uşor prăjite sau înnăbuşite în cratiţă wok. Conform specialiştilor, previne formarea de combinaţii cancerigene în organism, protejează de asemenea împotriva obezităţii şi a diabetului.

Cate regiuni, atatea gusturi 

In nordul muntos al Indiei, ardeii iuti, sofranul, laptele, iaurtul si untul sunt favoritele culinare, in timp ce in sudul fierbinte piperul, orezul, tamarinul si nuca de cocos sunt printre ingredientele favorite la masa. Estul este finul cunoscator al felurilor cu mustar si peste, in timp ce in vest indienii au adoptat usor ingredinete occidentale iar bucatria lor este una usor de integrat in categoria fusion.
In zonele muntoase ale Indiei se simt influentele nepaleze si tibetane ale vecinilor. Aici poti sa gusti supe cu taietei – thukpa sau momos – faimoasele galuste umplute si prajite. Si tot in nord vei gasi feluri numeroase cu carne de pui.
In Bengal se pregatestc cele mai bune dulciuri cu lapte, iar in sud se gatesc faimoasele feluri cu orez si clatitele crocante umplute cu ceapa si cartofi, numite masala dosa.
Regiunea Gujarat este faimoasa pentru felurile de mancare vegetariene si gustul dulce al preparatelor. Aproape in fiecare fel de mancare se pune putin zahar.
In Regiunea Goa, fructele de mare si carnea de porc sunt reginele meniului, dar particularitatea acestei regiuni este carnea de vita pe care nu o vei gasi prea usor in mesele indienilor. Vacile sunt animale sfinte in India, dar in aceasta zona exista influente portugheze, iar majoritatea populatiei este catolica, asa ca nu refuza o friptura de vita.

Condimente specifice

Bucataria indiana este considerata la fel de faimoasa precum cea franceza si la fel de raspandita precum cea chineza. Notele sale distincte sunt date de condimentele pentru care India a fost apreciata de catre toti colonistii. Candva ierburile si mirodeniile de aici se vindeau pe bani grei in pietele lumii si nici acum nu sunt cele mai accesibile. 
Ca rezultat al tradiţiei şi al condiţiilor istorice, bucătarii hinduşi au devenit maeştrii ai condimentelor. Marea majoritate a populaţiei Indiei este vegetariană, de aceea, folosirea cu ştiinţă a condimentelor a devenit o adevărată artă. Printre nenumăratele condimente, care sunt întrebuinţate în bucătăria indiana trebuie amintite: chimenul, coriandrul, turmericul, păstăile roşii şi verzi de ardei iute, scorţişoara, curcuma, cuişoarele, nucşoara, ghimbirul, anasonul, susanul sau ceapa şi usturoiul.
Fiecare regiune in parte are amestecul ei specific de mirodenii si retete secrete pe care nu le vei gasi in alte parti, iar singurul lucru comun este folosirea lor din belsug in bucatarie.
Totusi, cel mai celebru nume asociat bucatariei indiene ramane curry, care spre surprinderea multora este eticheta sau numele general valabil pentru felurile de mancare condimentate compuse din orez si legume sau carne.
Curry
În ciuda popularităţii enorme, este cunoscut ca o mâncare a oamenilor simpli. De aceea, unii hinduşi urăsc cuvântul curry, crezând că am putea critica ce ne-au servit. Pentru numeroşi gurmanzi însă, acest fel este un miracol culinar. În ciuda numeroaselor variaţii, în funcţie de bucătar, există o grupă de ingrediente care nu pot fi omise în prepararea curry. Amestecul de mirodenii care se foloseste pentru pregatirea acestor mancaruri este cunoscut in multe tari drept pudra de curry si contine printre altele si frunze de curry, un arbore originar din India. Pe langa acestea se folosesc si alte condimente: sofranul de India care da culoarea galbena, coriandru, ghimbir, usturoi, ardei iute, piper, scortisoara, nucsoara, cuisoare, cardamond si chimion. In bucataria indiana clasica acest amestec numit garam masala se pregateste proaspat, inainte sa incepi sa gatesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu