Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani.
Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.
Bucătăria grecească are patru piloni, compuşi din: ingrediente proaspete, folosirea cu iscusinţă a condimentelor şi a plantelor – culese din munţi şi sate, extraordinarul ulei de măsline şi simplitatea mâncărurilor. Nu este o întâmplare, că grecii au cel mai mic coeficient al îmbolnăvirilor sistemului circulator şi cardiovascular Europa!
Taramurile grecesti, cu ceruri albastre si ape stralucitoare, ofera o varietate generoasa de ingrediente.
Maslinii dau un ulei inmiresmat care adauga savoare celorlalte mancaruri. Plantatiile de vita de vie imbraca dealurile ondulate, iar din struguri se fac vinuri excelente, unele cu aroma de rasina. Lamaii parfumati produc fructe aurite a caror aroma e usor de recunosut in gastronomia greceasca.
Marile ofera o mare varietate de pesti si de scoici pe care restaurantele de la malul marii le servesc preparate fie pe gratar cu usturoi si suc de lamaie, fie in cuptor, cu iaurt si mirodenii, prajite sau gatite in sos de rosii. Nu arareori scoicile sunt servite intregi, cu cochiliile intacte.
Grecii adoră să mănânce bine, de aceea apreciază mâncărurile gustoase. Nu este surprinzător că sunt capabili să plece într-o călătorie lungă la restaurantul unde sunt servite cele mai bune souvlaki coapte pe grătar – felul grecesc principal. Cina îmbelşugată face, ca grecii să nu pună mare accent pe micul dejun. Pentru masa de dimineaţă este suficientă cafeaua servită în ceşti mici împreună cu un biscuite. O varietate plăcută pentru dietă o reprezintă de asemenea brânzeturile condimentate. Pentru prânz cele mai bune preparate sunt tzatziki – iaurt cu usturoi şi castraveţi proaspeţi sau salată grecească, alături de care este servit peşte la grătar sau musaca.
Feluri traditionale de mancare
> Aperitive
Mezedes este o gustare pentru cina, asemanatoare tapas-urilor (aperitive spaniole). Traditia mezedelor a evoluat in Grecia pentru ca mesele de dimineata si de pranz sunt usoare, iar cina e adesea servita seara tarziu.
Bucataria greceasca e bogata in tipuri de mezedes, ce includ gustari din masline, sosuri, ardei iute copt, vinete preparate la gratar, branzeturi, salate, preparate din fructe de mare.
Branza greceasca proaspata, fie ca e Romano sau Kasseri, e folosita cu generozitate pentru a insoti painea de casa facuta din seminte intregi, dar si pentru a o rade peste preparatele din legume si pe deasupra pastelor.
Fila pita, este facuta dintr-un foietaj foarte subtire si garnisita cu pui si ciuperci, spanac si branza greceasca, sau miel si praz.
>Feluri principale
Carnea de miel este principalul tip de carne folosit de catre greci. Pregatirea mesei cu ocazia unei sarbatori traditionale presupune prepararea in curte, la protap, a mielului intreg.
Pentru mesele obisnuite, carnea de miel este inabusita in vase inalte impreuna cu legume asortate, este crestata si apoi fripta la gratar. Carnea de porc, de vita, de pasare sau de vanat se prepara marinata, pe gratar sau la cuptor. Puiul se gateste fript sau inabusit.
Exista nenumarate combinatii de carne gustoasa cu legume, adesea imbogatite cu sos galben de lamaie -avgolemono - sau cu sos de tomate condimentat cu scortisoara.
Moussakaua, garnisita cu straturi de vinete sau zucchini, insotita de un sos de carne, aromat cu usturoi, si dreasa cu ou pe deasupra, e felul de mancare intalnit aproape pretutindeni.
>Garnituri
Din bucataria greceasca nu lipsesc pilafurile, asezonate cu condimente si alune. Orezul este preparat si la cuptor, cu carne, si servit apoi cu legume inabusite. De asemenea, se poate gati in frunze de vita de vie - asa - numitele dolmades (frunze de vita umplute cu orez, carne, linte si condimente).
>Salate
O abundenta de legume proaspete inspira salate si preparate din legume marinate si gatite la cuptor, ades condimentate cu plante care cresc in munti : usturoi, oregano, menta, cimbru, busuioc si patrunjel.
Deserturi si bauturi
>Fructe si dulciuri
Fructele proaspete - in general smochine, portocale, mere si pepene - incheie de obicei cina intr-o seara tarzie. Alaturi de ele sunt foietajele, mai des intalnite cu ocazii festive.
Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua, facuta din mai multe foi, cu sirop de miere pe deasupra si decorata cu nuci.
Prajiturile cu unt si miere sunt un deliciu pentru dupa-amiezele tarzii cand sunt insotite de o cafea greceasca tare.
>Bauturi
Grecia e faimoasa pentru vinul ei, consumat mai ales dupa gustari si cu moderatie.
Ouzo (cu aroma de anason) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Cafeaua neagra se consuma chiar la mesele obisnuite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu